Ede zoekt burgemeester

U bevindt zich op: Home / Ede zoekt burgemeester

Ede zocht een nieuwe burgemeester

Cees van der Knaap is gestopt als burgemeester van Ede. In René Verhulst heeft de raad een waardige opvolger gevonden. Op deze pagina's kunt u lezen welke stappen gezet werden om hem op 8 september te kunnen installeren.

Op weg naar de nieuwe burgemeester

Het gehele proces wordt – vereenvoudigd – ook weergegeven in deze infographic.

Vertrouwenscommissie

De gemeenteraad stelde een vertrouwenscommissie in, 9 raadsleden van verschillende partijen die de zoektocht naar de nieuwe burgemeester uitvoerden.

Profielschets en vacature

De vertrouwenscommissie schreef een profielschets, een soort vacaturetekst, voor de nieuwe burgemeester. Hierbij luisterden ze naar inwoners en organisaties uit de gemeente. De profielschets is vastgesteld in een extra raadsvergadering met de commissaris van de Koning. Daarna is de vacature opengesteld. Hierop hebben 17 mensen gesolliciteerd.

Sollicatiegesprekken en voordracht

De vertrouwenscommissie nodigde enkele sollicitanten uit voor een gesprek. Dat konden ook meerdere gesprekken per sollicitant zijn, en soms een assessment.

De vertrouwenscommissie besprak haar bevindingen eerst met de Commissaris van de Koning, vervolgens met de gemeenteraad. In een besloten vergadering op 7 juni besloot de raad of ze de aanbeveling van de vertrouwenscommissie overnam.

Direct na de besloten vergadering werd bekend gemaakt wie de gemeenteraad voordroeg als nieuwe burgemeester. Namen van andere kandidaten worden nooit bekend gemaakt.

Benoeming en installatie

De voordracht van de raad ging naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De kandidaat sprak met de minister, de benoeming kwam op de agenda van de ministerraad en daarna benoemde minister Plasterk uit naam van de Koning de burgemeester.

De nieuwe burgemeester van Ede wordt op 8 september tijdens een speciale raadsvergadering beëdigd door de Commissaris van de Koning. Een burgemeester wordt voor een periode van zes jaar benoemd.

Waarom is alles zo geheim?

Een groot deel van de inhoud van de procedure is geheim. De geheimhouding is om de sollicitanten te beschermen. Dat geldt precies zoals in andere ‘gewone’ sollicitatieprocedures. Niemand vindt het leuk als zijn sollicitatie onverwacht uitlekt. Omdat een burgemeestersvacature vaak door de pers gevolgd wordt, is hiervoor de geheimhouding in de wet vastgelegd.