Ede zoekt burgemeester

U bevindt zich op: Home / Ede zoekt burgemeester

Ede zoekt een nieuwe burgemeester

Per 1 september 2017 stopt burgemeester Cees van der Knaap. In René Verhulst heeft de raad een waardige opvolger gevonden. Op deze pagina's kunt u lezen welke stappen gezet worden om hem in september te kunnen installeren.

Op weg naar de nieuwe burgemeester

Het gehele proces wordt – vereenvoudigd – ook weergegeven in deze infographic.

Vertrouwenscommissie

De gemeenteraad stelt een vertrouwenscommissie in, 9 raadsleden van verschillende partijen die de zoektocht naar de nieuwe burgemeester gaan uitvoeren.

Profielschets en vacature

De vertrouwenscommissie schrijft een profielschets, een soort vacaturetekst, voor de nieuwe burgemeester. Hierbij luisterden ze naar inwoners en organisaties uit de gemeente. De profielschets is vastgesteld in een extra raadsvergadering met de commissaris van de Koning. Daarna is de vacature opengesteld. Hierop hebben 17 mensen gesolliciteerd.

Sollicatiegesprekken en voordracht

De vertrouwenscommissie nodigt enkele sollicitanten uit voor een gesprek. Dat kunnen ook meerdere gesprekken per sollicitant zijn, en soms een assessment.

De vertrouwenscommissie bespreekt haar bevindingen eerst met de Commissaris van de Koning, vervolgens met de gemeenteraad. In een besloten vergadering op 7 juni beslist de raad of ze de aanbeveling van de vertrouwenscommissie overneemt.

Direct na de besloten vergadering wordt bekend gemaakt wie de gemeenteraad voordraagt als nieuwe burgemeester. Namen van andere kandidaten worden nooit bekend gemaakt.

Benoeming en installatie

De voordracht van de raad gaat naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De kandidaat spreekt met de minister, de benoeming komt op de agenda van de ministerraad en daarna benoemt de Koning de burgemeester.

De nieuwe burgemeester van Ede wordt dan op 8 september tijdens een speciale raadsvergadering beëdigd door de Commissaris van de Koning. Een burgemeester wordt voor een periode van zes jaar benoemd.

Waarom is alles zo geheim?

Een groot deel van de inhoud van de procedure is geheim. De geheimhouding is om de sollicitanten te beschermen. Dat geldt natuurlijk ook in andere ‘gewone’ sollicitatieprocedures. Niemand vindt het leuk als zijn sollicitatie onverwacht uitlekt. Omdat een burgemeestersvacature vaak door de pers gevolgd wordt, is hiervoor de geheimhouding in de wet vastgelegd.